Vakantietips over glaskunst

Nu de zomerperiode is aangebroken is een lijstje met leuke bezienswaardigheden altijd handig. We hebben per land de glaskunst gesorteerd. Alle opgenoemde attracties zijn zeer de moeite waard:

Frankrijk – Het Louvre

louvre parijs

De Glazen Piramide van Het Louvre in Parijs

De meest recente wijziging aan het Louvre was de toevoeging van de moderne glazen pyramide, die als toegang tot het museum dienst doet. De pyramide werd in 1989 gebouwd door de vermaarde Amerikaanse architect I.M. Pei.
Het moderne ontwerp werd aanvankelijk met gemengde gevoelens ontvangen vanwege het sterke contrast met de klassieke gevels die de glazen piramide omringen, maar is nu niet meer weg te denken uit het Louvre complex. Dankzij de pyramide is er nu een ruime, centrale ingang van waaruit het hele museum makkelijk te bereiken is zonder dat aan het bestaande patrimonium geraakt moest worden.

Bron: Stadsverkenner

Nederland – Mediagebouw

Het Mediagebouw in Hilversum

Sinds het einde van 2006 huist Beeld en Geluid in een spectaculair nieuw gebouw op het Media Park in Hilversum. Het gebouw, met zijn unieke glasgevel, indrukwekkende ‘canyon’ en imposante Atrium is op zichzelf meer dan een bezoek waard. Het gebouw weerspiegelt de missie en de organisatie van Beeld en Geluid.

Sinds de opening van de experience, de publieksattractie van Beeld en Geluid, hebben al ruim 1 miljoen mensen een bezoek gebracht aan Beeld en Geluid. Kijk voor het programma op; http://www.beeldengeluid.nl/bezoek

Nederland – Glasmuseum Leerdam

glasmuseum leerdam

Het Glasmuseum in Leerdam

In de museumtuin aan de Lingedijk laten onze eigen glasblazers en glasslijper, uit de Glasblazerij, zien wat zij artistiek in hun mars hebben met de tentoonstelling Home Made. Glasblazers David Beliën, Vicky Broos, Emil Kováč, Robert Lenner, Arie van Loopik, Christiaan Douwe Maas, Ondrej Novotný, Cor Schellen, Paul Spannenberg, Henk Verweij en Marinke van Zandwijk tonen samen met glasslijper Jeroen Kuiper (Yahrun) hun vrije werk in en rondom de tuinkassen. Het werk van deze vakhelden is zeer uiteenlopend van gespecialiseerd slijpwerk tot grote installaties, van meesterglasblazer tot glaskunstenaar. Hun grote bevlogenheid met glas is bijna tastbaar in deze zeer gevarieerde tentoonstelling.

Bron: Glasmuseum

Duitsland

Gedächtniskirche Berlijn

gedachtniskirche berlijn

De Gedächtniskirche in Berlijn

Een beroemde kerk. Gelegen op het Breitscheidplatz, aan het begin van de Kurfürstendamm. De kerk werd stuk gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Alleen een stuk van de kerktoren bleef overeind staan.

Rödental – Europäisches Museum für Modernes Glas

Een nieuw glasmuseum in de Rosenau. Sinds 2008 is het Europese Museum voor Modern Glas gehuisvest in een nieuw gebouw. Het langwerpige gebouw heeft 1.260 vierkante meter tentoonstellingsruimte.
De permanente tentoonstelling van de begane grond toont de ontwikkeling van de glaskunst uit de jaren 1960 tot vandaag.
Een glazen trap leidt naar de eerste verdieping van de speciale tentoonstellingsruimte. Hier op de galerij ziet de bezoeker informatie over de productie van glas en de verschillende verwerkingsmogelijkheden.

Neoromaanse kerk

De oorspronkelijke kerk werd in 1891-1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Franz Schwechten. De kerk werd gebouwd in een neoromaanse stijl die sterk gebaseerd was op romaanse kerken in het Rijnland.
In maart 1957 kreeg de architect Egon Eiermann opdracht tot nieuwbouw. Als compromis werd later besloten een nieuwe achthoekige kerkzaal te bouwen en ook een achthoekige klokkentoren. De ruïne werd behouden als monument, na herstel in een zodanige staat dat deze niet zou instorten. De kerk werd in 1961 ingewijd. De kerkzaal heeft binnen de acht muren circa 20.000 ramen van gebrandschilderd glas.

poschinger

Poschinger

Glasfabricage is kinderspel!? Op Poschinger kunnen bezoekers hun geluk proberen of hun vaardigheden testen door hun eigen glasbloem te maken van kristallenglas op een temperatuur van 1200 Celsius graden. Als onderdeel van de dagelijkse fabriekstour, die elke donderdag tussen 10.oo uur en 14.oo uur wordt gegeven, kunnen bezoekers van alle leeftijden een glassouvenir maken met behulp van de oven onder deskundige begeleiding.
In 2010, werd een sculpturenpark gebouwd die wereldwijd uniek is: de Glastuinen van Frauenau. In dit park, dat groter is dan 20.000 vierkante meter, presenteren internationaal bekende en vooraanstaande regionale glasfabricagekunstenaars momenteel 22 monumentale glazen sculpturen.

Meer informatie: Poschinger

Tsjechië

Museum of Glass Novy Bor

novybor

De glasfabriek werd geopend voor publiek in 1893. Reeds in 1925 trekt het museum jaarlijks 6000 bezoekers. De permanente tentoonstelling toont de ontwikkeling van het maken van glas vanaf de 17e eeuw. Centraal staan schilderijen en gravures, met inbegrip van de exposities van de oude werkplaatsen en modellen van de glasfabriek.

Bierbrouwerij en glasfabriek Novosad

Bierbrouwerij Glasmuseum Novosad

Bierbrouwerij en Glasmuseum Novosad

Het Museum van glas is een unieke collectie, bestaande uit meer dan vijfduizend exposities, waardoor het de grootste en meest waardevolle collectie van glas is in de Tsjechische Republiek.

Denemarken – Glasmuseet Ebeltoft

Glasmuseet Denemarken

Glasmuseet Denemarken

In de zomer biedt het Glasmuseet in Denemarken spannende activiteiten in de vorm van glasworkshops. Maak uw eigen vakantieherinneringen in glas. In de weken 26 tot en met 32 leert u in de workshop uw eigen ontwerp aan te brengen in glas. Maak van uw hand een afdruk in nat zand en vereeuwig deze op glas door vloeibaar glas in de mal te gieten. De volgende dag hebt u uw eigen, mooi afgewerkte glas met uw eigen afdruk.

Meer informatie: Glasmuseet

Zweden – Wereldberoemd Zweeds glas

glas in zweden

Je vindt het Glasrijk (Glasriket) in de provincie Småland in het zuiden van Zweden. Het verenigt de gemeenten Lessebo, Emmaboda, Nybro en Uppvidinge en het huisvest zo’n 13 glasfabrieken, glasstudio’s en andere activiteiten en evenementen.

>> Lees meer <<

UK Birmingham – Stourbridge

Stourbridge Birmingham

De Stourbridge Birmingham

Eeuwenlang is glas vervaardigd in het gebied Stourbridge, naar verluidt begonnen in de 17e eeuw door Franse glasblazers uit de regio Lotharingen. Zij werden aangetrokken tot het gebied door de rijke, natuurlijke hulpbronnen van kolen en vuurvaste klei voor voering ovens, waardoor het de perfecte locatie voor de industrie werd. Stourbridge Glass wordt erkend als een van de mooiste in de wereld.

Zie ook Stourbridge Glass tour:

De Redhouse Cone glasfabriek Museum glasfabriek
Het Ruskin glas centrum ligt in Amblecote, in het hart van Stourbridge de historische wijk van glas.
De beste collectie van glas in de wereld kan worden gevonden op Broadfield Huismuseum glas

Italië – Murano Glaseiland bij Venetië

murano glaseiland

Murano glaseiland in Italië

Murano is vanuit Venetië gemakkelijk met de waterbus van ACTV bereikbaar. Je kunt op verschillende haltes opstappen. De leukste maar ook de langste route naar Murano is vanaf de opstaphalte tegenover het beroemde San Marco plein. Je neemt daar de waterbus lijn 4.1 die om Venetië heen vaart en via het eiland San Michele 40 minuten later in de haven van Murano aanmeert. Als je opstapt op de halte Fondamente Nove aan de noordkant van Venetië bespaar je een hoop tijd. Deze opstapplaats is handig om na een bezoek aan het Joodse Ghetto in de ochtend in de vroege middag met de waterbus naar Murano af te reizen. Kijk voor meer informatie over de actuele vertrektijden op de website van ACTV.

USA – New York The Corning Museum of Glass

corning

De Corning Museum of Glass is het hele jaar geopend, op alle dagen van de week. Het museum is interessant voor alle leeftijden. Er is veel te zien en te doen, waardoor een bezoek al gauw drie á vier uur kost. De Corning Museum of Glass is gelegen in de Finger Lakes Wine Country-regio van de staat van de New York (USA).

USA Portland – Bullseye Gallery

bullseye

Bullseye Gallery is onderdeel van Bullseye Glass Company, een fabrikant van gekleurd glas voor kunst en architectuur sinds 1974. Sinds meer dan 30 jaar heeft Bullseye individuele kunstenaars en kunst-school programma’s ondersteund door de ontwikkeling van nieuwe materialen en unieke technologieën te vergemakkelijken door hun creatieve visie. Bullseye Gallery vertegenwoordigt de meest dynamische van deze kunstenaars door middel van tentoonstellingen en projecten op het gebied van hedendaagse studio glas

Plaats een reactie